dinsdag 9 februari 2021

Even afwezig

Een hele poos was het stil op mijn blog en instagram.

Ik had weinig inspiratie om te schrijven en ook even geen behoefte om iets te plaatsen. 
De afgelopen weken stonden vooral in het teken van thuisonderwijs.
Ik deed mijn best om de kinderen zo goed mogelijk te begeleiden en ze bij staan waar nodig was.
Zo dankbaar dat ik thuisblijf moeder ben. Dat ik me niet in alle bochten hoef te  wringen en er echt te zijn voor mijn kinderen.
Zonder mij druk te hoeven maken over opvang of mijn eigen werk.
Het is voor de kinderen al stressvol genoeg deze hele situatie.
Niet naar school kunnen, geen vriendjes en vriendinnetjes zien en dan ook nog al het nare nieuws wat echt niet aan ze voorbij gaat.
Als daar bovenop ook nog de stress van ouders komt is de ellende compleet.

De thuis les periode werd afgesloten met een hoop sneeuwpret op zondag.
Sleeën van de heuvels, sneeuwpoppen  maken en uiteraard een zeer fanatiek sneeuwballen gevecht!
Om daarna op te warmen onder een warme douche, comfi outfit aan en warme chocolade melk met slagroom. Want ja dat er hoort bij!

Ik dekte 's avonds alvast de ontbijttafel en zette de brood- en fruit- trommeltjes  al klaar.
De doppers werden alvast gevuld en in de koelkast gezet.
Toch wel weer even wennen.
Ik zet graag de avond er voor alles al klaar scheelt gedoe in de ochtend.

De kinderen gingen op tijd hun mandje in!

Maandag ochtend ging mijn wekker weer. Die had ik toch niet zo gemist.
Ik liep zo zachtjes mogelijk naar beneden, Ik wilde de kinderen niet wakker maken.
Eerst in alle stilte genieten van mijn kopje koffie met een scheut melk.
Dat is echt mijn momentje en ik geniet daar van.

De kinderen komen aangekleed beneden en schuiven aan voor het ontbijt.
Intussen smeer ik hun lunch en vul ik de fruitbakjes.
Tijd om eindelijk weer naar school te gaan.
De rugtassen zitten propvol! Schriften, werkboeken en het geleende Chromebook.
Alles mag weer terug mee naar school.
De jongste valt nog net niet met rugtas en al achterover.
Om het feest compleet te maken gaan we op de slee!

Dan is het stil.....
Heel stil!
Ik moet echt even wennen aan de rust.
De rust waar ik eigenlijk naar snakte voelt ineens heel raar.

Ik doe wat in het huishouden, poets de badkamer en maak de boven verdieping schoon.
Ik verzin wat we gaan eten vanavond en bereid alles al voor.
Ik ga zitten, drink koffie en kijk voor me uit en mis de drukte.
Is het al kwart over twee? vrijdag 16 oktober 2020

Herfstvakantie en To good to go geannuleerd.

Vandaag om 14.15 mogen wij de herfstvakantie in luiden. Aan allebei de kinderen merk ik dat ze er aan toe zijn. Even genieten van de rust en geen verplichtingen. Heel lang waren beide kinderen altijd al op tijd wakker. Of ze nu om half 8 in bed lagen of 9 uur ze waren voor half 7 in de ochtend al klaar wakker. Tegenwoordig kunnen ze het al wat langer in hun bedje volhouden. Vreemd genoeg meestal op schooldagen en niet in het weekend. Al moet ik bekennen dat de jongste op zaterdag ochtend om half 9 op het voetbalveld moet staan dus kans op uitslapen heeft hij dan niet. Nu de voetbalwedstrijden voorlopig niet door mogen gaan ben ik benieuwd of hij wel uit gaat slapen. Deze vakantie wil ik zoveel mogelijk thuis doorbrengen. Dus plannen om er op uit te gaan hebben we niet. Misschien een keer een boswandeling maken of iets dergelijks maar daar zal het bij blijven. We gaan een keer iets lekkers bakken, spelletjes doen, film kijken, kinderpeelgoed uitzoeken en verkopen is hier ook altijd een hit in vakanties. 

Meestal probeer ik op donderdag avond 2 Magic boxen van de Jumbo bij To Good To Go te scoren. Bij de Jumbo hier een dorp verderop kun je de boxen al vanaf 8:00  ophalen. Ik vind die tijd echt ideaal. Ik plan dan aan de hand van de inhoud wat we op vrijdag gaan eten en  maak voor de rest van de inhoud en plan en een boodschappen lijstje. Vrijwel elke week zit er ook gebak of cake in. Dat eten we dan op zaterdagavond bij de koffie. Vanochtend bracht ik eerst de kinderen naar school om vervolgens naar de jumbo te rijden om de Magic boxen op te halen. Ik haalde mijn telefoon tevoorschijn om de app te openen blijkt mijn bestelling geannuleerd. Oké, Ik baalde best even maar het is niet anders. Het is natuurlijk alleen maar goed dat de Jumbo  geen overtollig eten meer had want dat de bedoeling, zo min mogelijk voedsel verspillen. Wel jammer dat ik voor niks een ritje had gemaakt en achteraf gezien had ik het al kunnen weten aangezien ze gister avond de bestelling al hadden geannuleerd. Het bedrag van € 9,98 wordt binnen 10 dagen terug op de rekening gestort. Voor vandaag dus over op plan B voor het avondeten. Gelukkig heb ik genoeg op voorraad om wat ik in elkaar te flansen. Er ligt nog broccoli in de koelkast dus het wordt vanavond denk ik een broccoli stamppot met vegetarische spekreepjes.De melk was op en het toiletpapier bijna dus vloog ik nog even de Lidl  binnen. Daar kocht ik melk, crackers, 2 pakken toiletpapier, geitenkaas en chocolade pinda's. Ik keek nog even of er iets in de verspillings bakken lag maar helaas lag er niets voor ons tussen. We hebben nu nog € 50,00 van het weekbudget over. Ik daag onszelf uit hier zo veel mogelijk van over te houden. Voor morgen staan er pannenkoeken op het menu en zondag eten we leftovers. Dat en de rest van de boodschappen voor het weekend zijn ook in huis dus dat moet een makkie worden.

Daag jij jezelf ook uit om over te houden van je weekbudget?dinsdag 13 oktober 2020

Stekjes ruilen bij de plantenbieb!

Een week of twee geleden las ik ergens dat in het drop waar mijn ouders wonen een plantenbieb zit.
Het is een kastje bij iemand in de voortuin wat vol staat met plantjes en stekjes.
Het idee van deze planten bieb is om plantjes en stekjes te ruilen. Zo kun je heel voordelig je eigen planten assortiment vergroten.
Je mag een plantje uit de bieb mee nemen als je er een plantje of stekje voor in de plaats terug zet.
Mocht het zo zijn dat je nog helemaal niets te ruilen hebt kun je een donatie in een potje doen. 
Er ligt ook een leuk notitie boekje bij waarin je een boodschap kunt achter laten.
De plantjes zijn niet gratis dus het is niet de bedoeling plantjes zomaar mee te pakken.
Ik vind dit  super leuk bedacht!
Groene vingers heb ik niet echt en ik ben blij als een plant het bij mij langer dan een jaar overleefd.
Toch is het mij gelukt een paprika plant op te kweken en er komen zelfs al kleine paprikaatjes aan!
Hopelijk blijft mijn paprika plant het goed doen en kan ik straks een paprika plukken.Bij de plantenbieb nam ik een klein vetplant achtig stekje mee.
Omdat ik niets te ruilen bij me had heb ik een donatie in het potje gedaan en een berichtje in het boekje achter gelaten.
Mijn kennis van planten is ver te zoeken dus besloot ik een berichtje naar de initiatiefnemer te sturen met een foto van mijn mee genomen stekje en de vraag wat voor soort plantje het was.
zodat ik kon opzoeken hoe ik dit plantje het beste kan verzorgen. 
Al snel kreeg ik een reactie, het bleek eeKalanchoë. Een vetplant die makkelijk te verzorgen is.
Ik ga mijn best doen dit plantje in leven te houden.

Hebben jullie al eens van een plantenbieb gehoord?


Kalanchoë

 

maandag 12 oktober 2020

Verjaardag goed voorbereid met sinking fund.Eind vorig jaar leerde ik het begrip "sinking funds" kennen. Een sinking fund is een klein spaarplan voor uitgaven waarvan je meestal van te voren al weet dat deze komen gaat. Bijvoorbeeld voor een verjaardag, sinterklaas, kerst of andere evenementen waarvoor je geld nodig hebt. Door elke maand een klein bedrag te sparen heb je op het moment dat je het geld nodig hebt het bedrag al bij elkaar gespaard en is het niet ineens een hele hap uit je budget.

Vorige week was de jongste jarig, hij mocht alweer 7 kaarsjes uitblazen. Soms vraag ik me af waar de tijd blijft. Het gaat allemaal zo snel. Voor zijn verjaardag begon ik eind vorig jaar een sinking fund. Eerst maak ik een overzicht van kosten die ik met dit spaardoel wil bekostigen. 

Cadeau € 50 Kinderfeestje € 100 Taart en traktaties € 30. Zo ben ik op het bedrag van € 180 gekomen. Door elke maand een klein bedrag te sparen en door spullen  te verkopen heb ik dit bedrag bij elkaar gespaard.  De boodschappen voor het feestje tel ik hier niet bij, deze gaan van het gewone budget.  Jammer genoeg door de Corona maatregelen hebben we dit jaar het feestje klein moeten houden en hebben we alleen opa's en oma's oom en tante op verschillende dagen uitgenodigd. Daardoor hadden we dan wel weinig extra boodschappen.

Van ons kreeg hij voor zijn verjaardag een stunt step. Deze wilde hij heel erg graag hebben en was er dus heel erg blij mee.

De traktatie op school was dit jaar heel simpel, Na een aantal keer vragen wat hij  graag wilde trakteren kwam hij met het idee om candy bars te trakteren. Goed idee aangezien de regel is (nu met Corona) dat alles in de fabriek ingepakt moet zijn. Bij de action kocht ik een trakteerdoos voor € 0.99  en kocht ik 2 mix zakken mini mars etc. Ziet er gezellig uit en lekker makkelijk. Kind was blij en daar doen we het voor.
Een verjaardag komt natuurlijk elk jaar terug dus daarom is het heel makkelijk om je  nu alvast voor te bereiden voor volgend jaar. Daarom heb ik alweer een nieuw sinking fund voor zijn verjaardag aangemaakt voor 2021. Het bedrag ga ik weer in kleine stapjes bij elkaar sparen zodat ik ook volgend jaar weer goed voorbereid ben.

Gebruiken jullie ook sinking fund?
donderdag 24 september 2020

Bijna herfst.

Het was hoogzomer toen ik mijn laatste bericht schreef hier op mijn blog.                                              

Met een nog een paar laatste zomerse dagen komt het einde van de zomer in zicht en loert de herfst al om het hoekje. Als ik zou moeten kiezen is de zomer toch mijn favoriete seizoen. Lange dagen, het blijft fijn lang licht. We zijn heel veel buiten en genieten van de zon, ijsjes, barbecueën en nog veel meer leuks. Deze zomer was anders dan andere en hebben we rond ons eigen huis heel veel plezier gemaakt en genoten. Eerlijk, ik vond het geweldig! Even pas op de plaats en genieten van de dingen om ons heen. 

De herfst heeft ook zijn charme. Ik geniet van de eerste herfstige buien van de geur die de herfst mee brengt. De mooie kleuren in de natuur. Regen tegen het raam, lekker cosy op de bank met een plaid en een boek. 

In de herfst krijg ik altijd zin om ons huisje extra gezellig te maken. Ik haal het kaarsenplateau weer te voorschijn. De plaids mogen weer op de bank samen met wat extra kussentjes. De kinderen komen met kastanjes ,beukennootjes en eikeltjes naar huis en die mogen dienen als herfstdecoratie. Op zaterdag met de kinderen iets lekkers bakken voor bij de "koffie" in het weekend. 

Sinds dit schooljaar hebben de kinderen een continu rooster en zijn ze alle dagen om 14:15 vrij. Fijn als je nog wat wilt ondernemen in de middag zeker als het straks weer vroeger donker gaat worden. Wel een beetje ongezellig om steeds alleen te lunchen. Soms vergeet ik het zelfs of kom er laat achter dat ik nog niks gegeten heb.

We zijn allemaal bijna voorzien van een herfstgarderobe. De meeste kledingstukken hadden we nog liggen. De kinderen en ik hadden wel een nieuwe winterjas nodig die hebben we inmiddels gevonden. Mijn winterjas was al jaren oud en heb hem al drie keer gerepareerd maar ik kon maar niets anders  vinden wat ik leuk vond. Nu eindelijk één gevonden die ik helemaal tof vind. Geen goedkope maar wel heel leuk! Alleen de jongste heeft nog een paar nieuwe schoenen nodig dus daar gaan we nog naar op zoek. Ik koop altijd minimaal kleding  en dan echt wat nodig is. Met een vestje kunnen we prima shirts met korte mouwen dragen. Kom ik er achter dat we iets te kort hebben dan is het zo bij gekocht. Ik koop niet op voorhand een hele nieuwe kastinhoud voor een nieuw seizoen. Daarmee bespaar je een hoop geld en kun je dan toch af en toe een duurder jas kopen 😊.

Ik ga nu alvast lasagne maken, hoeft het vanavond alleen de oven in! (recept volgt)

Fijne dag.

maandag 13 juli 2020

Vakantie in eigen tuin!

Yes! De zomervakantie is voor ons ook begonnen.
Voor mijn gevoel is het afgelopen schooljaar voorbij gevlogen.
Omdat de kids  natuurlijk een periode thuisonderwijs kregen in verband met het Corona virus en praktisch net pas weer naar school gingen was het einde van het schooljaar heel snel weer in zicht.
Dit jaar zal de vakantie wat anders zijn dan normaal maar zeker niet minder leuk.
Wij hadden al geen plannen om op vakantie te gaan omdat we dit jaar onze nieuwe schuur met overkapping wilden gaan bouwen.
Het was dus al de bedoeling om onze vakantie rondom huis door te brengen.
Normaal gesproken nemen wij altijd een seizoensabonnement van het plaatselijke zwembad.
Daar kun je zowel binnen als buiten zwemmen dus ook met slechter weer kun je er terecht met je abonnement.
Met het sparen van koopzegels en elke maand een klein bedrag apart zetten spaar ik het geld voor het abonnement bij elkaar.
Nu het zwembad geen abonnementen verkoopt en je het alleen kunt bezoeken met allerlei regeltjes (wat ik uiteraard begrijp) zie ik mezelf nou niet voor de lol daar elke dag heen gaan met de kids.
De spontaniteit is er zo wel vanaf. Wellicht volgend jaar meer geluk.

Om die hete zomer toch door te komen hebben we een zwembad gekocht voor in onze eigen tuin.
We kunnen lekker afkoelen en dobberen op een luchtbedje.
We gebruikte het gespaarde geld wat bedoeld was voor de abonnementen en de opgespaarde koopzegelboekjes.
Daarnaast hadden we nog geld gespaard als zakgeld voor de vakantie.Daar hebben ook een deel van gebruikt om het zwembad en alle toebehoren te kopen.
We hebben al veel gebruik gemaakt van het zwembad, de kids zijn er erg blij mee, regelmatig komen hier vriendjes en vriendinnetjes lekker zwemmen.
Heerlijk vind ik dat. Ik maak dan frisse verse fruitsalade, lekker een ijsje eten en af en toe wat chipjes op tafel.Genieten met hoofdletter G!
Wat zullen wij genieten in onze vakantie van onze luxe vakantiewoning die van alle is gemakken voorzien!
Eigen privé zwembad, keuken met vaatwasser, koffiezet apparaat en combi oven.
Luxe badkamer, voorzien van een dubbele wastafel, toilet en luxe regendouche.
Omheinde tuin met tuinmeubilair en onbeperkt gebruik maken van de barbecue.
Supermarkt en winkelcentrum  op loopafstand. 😉😉
Wat heb je nog  meer nodig??

Lekker eten van de  barbecue wat ook heel goed low budget kan.
Regelmatig scoor ik bij Jumbo in de afprijs bak barbecue vlees voor een euro dat gaat dat lekker de vriezer in. Ook in to good to go zit vaak bbq vlees.
Ik maak wat salades ,bak stokbrood met wat kruidenboter.
Zo kun je low budget heerlijk barbecueën 


Veel hebben wij niet nodig om op en top te genieten!
Wat zijn jullie vakantieplannen? 
  


vrijdag 10 juli 2020

Leven van 1 salaris, Al bijna 3 jaar!

Ik zat mij zojuist te bedenken dat het al bijna 3 jaar geleden is dat ik mijn baan opzegde en besloot om voor de kinderen thuis te blijven.
Niet helemaal eigen keus maar door samenloop van omstandigheden. ( lees hier het verhaal)
Tot op de dag van vandaag heb ik er geen spijt van gehad.
Al heb ik af en toe momenten dat ik het thuis ook wel een beetje gehad heb.
Maar dat weegt niet op tegen het gemak en de rust die we nu in onze gezin hebben.
Ik sta altijd voor mijn kinderen op het schoolplein als ze uit school komen, ze kunnen dan afspreken met vriendjes of vriendinnetjes, voetballen , naar dansles, naar zwemles of wat ze maar van plan zijn.
Ik vind het een luxe dat ik me niet in allerlei bochten hoef te wringen om alles rond mijn werk te plannen.

Ik was vooral dankbaar dat ik thuisblijf moeder ben op het moment dat de kinderen ineens niet meer naar school konden vanwege het  Covid-19 virus.
Dat ik zonder stress en moeilijkheden mijn kinderen thuis gewoon kon begeleiden met hun schoolwerk maar ook er voor ze te kunnen zijn in deze gekke periode.


Financieel gezien zijn we er nu niet eens zo gek veel op achteruit gegaan.
Intussen heeft manlief een andere baan met een aantrekkelijker salaris, kan hij zonder met mij (Werk)  rekening te houden nacht, weekend of extra diensten draaien wat  uiteindelijk het netto verschil grotendeels op vangt.
Ook de vaste lasten hebben we onder de loep genomen en zo kan oversluiten of opzeggen veel voordeel opleveren.
Door gebruik te maken van het enveloppen systeem hebben we ook een goede grip op onze variabele uitgaven. 
Sparen gaat eigenlijk nog net zo goed als voorheen. wel staat het aflossen op de hypotheek op een lager pitje.
Door elke maand een klein beetje opzij te zetten voor verschillende doelen zijn we ook goed voorbereid op verjaardagen, sinterkerst of een vakantie.
Wat ook een groot verschil maakt is de manier van leven.
Omdat ik nu veel meer tijd heb kan ik veel meer dingen zelf doen en maken.
Ik kook alles from scratch,niet altijd een succes maar al doende leert men en ik word er steeds beter in al zeg ik het zelf.
Ik heb alle tijd om zelf mijn groenten te snijden, zelf pizza's te maken ,brood, koekjes en cake  te bakken, soep te koken en zelfs aardappelschijfjes te snijden.
Ik kook vaak voor meerder dagen en zorg voor genoeg zelf gemaakt "kant en klaar" in de vriezer.

Ook probeer ik elke week minimaal 1 to good to go pakket te scoren en aan de hand van de inhoud maak ik een weekmenu.
Soms komen daar heel verrassende dingen uit.
Tegenwoordig durf ik ook veel meer te experimenteren, gooi gewoon van alles bij elkaar en hopen dat het smaakt.
Je wordt er erg creatief van en leert ook nieuwe dingen kennen.
Zo leerde ik van Laura van www.wereldvanmama.nl dat je karnemelk kunt gebruiken voor pannenkoeken.
Smaakt echt gewoon goed en helemaal niet zuur of zo.
Ik kan niet goed tegen voedselverspilling dus probeer ik alles op te maken en te verwerken
Op deze manier kunnen we de kosten voor de boodschappen lager houden en wordt het eten niet weggegooid.
Ik durf dus best te zeggen dat wij het allemaal goed voor elkaar hebben en dat ik trots op ons gezin ben!
 Euroclix...uitbetalen of doorsparen?

Archief