maandag 19 augustus 2019

Pizza's maken we lekker zelf

Regelmatig staat hier Pizza op het menu!
Maar dan het liefst zelf gemaakte.
Leuk om te doen met de kinderen en je kunt er ook mooi je restjes op kwijt.
Onze favoriet is de Hawaï pizza!


Het recept:

  • 1/2 zakje gedroogde gist
  • 1 theelepel suiker
  • 250 gram bloem
  • 2 eetlepels (olijf) olie
  • 1/2 theelepel zout

1.
Los de gist en de suiker in 1 dl handwarm water op in een kommetje.
Laat het mengsel 10 min staan en roer het vervolgens tot een glad papje.

2.
Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in het midden en schenk de gistoplossing erin. Schenk
3 eetlepels handwarm water en de olie bij het gistmengsel en strooi het zout over de bloem. Meng het geheel door elkaar en kneed het vervolgens in ca. 10 minuten tot een elastisch deeg dat niet meer plakt.

3.
Vorm van het deeg een bal en leg hem in een kom. Dek de kom af met een vochtig gemaakte doek en laat het deeg op een warme, tochtvrije plaats 30-45 minuten rijzen. (maak tijdens het rijzen de vulling)

4.
Verdeel het gerezen deeg in 2 gelijke porties. Bestuif het werkblad met bloem. Druk het deeg met de muis van de hand plat en rol het uit tot een cirkel van ongeveer 20 cm. Leg het deeg op een beboterde bakplaat en maak de randen van het deeg met de vingertoppen iets dikker, zodat de vulling er niet af kan lopen. Verdeel vervolgens de saus en de vulling over de pizzabodems.

5.
Bak de pizza's in het midden  van een voorverwarmde oven op de hoogst stand ca 275 graden in ongeveer 10 minuten gaar.
Het recept voor de vulling:

Basisrecept pizzasaus (voor 4 pizza's, heb je minder nodig vries dan de rest in)
  • 1 ui
  • 25 gram boter (of 2 eetlepels olijfolie)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 eetlepel suiker
  • 4 dl gezeefde tomaten (uit een pak)
  • 1/2 theelepel italiaanse keukenkruiden
  • 1/2 theelepel zout
Snijd de ui in stukjes. Verhit de boter of olie in een steelpan en fruit de ui.
Pers de teentjes knoflook erboven uit en voeg de suiker en het zout toe.
Voeg de gezeefde tomaten en de kruiden toe en laat de saus op een laag vuur ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen tot hij ingedikt is


Ik maakte een "hawaii" versie en belegde de pizza dus met ananas ham en kaas.
Je kunt natuurlijk eindeloos naar eigen smaak variëren.
Misschien kun je je pizza beleggen met de restjes van de week?
Ik wikkel de pizza's per stuk in huishoud folie en gaan zo de vriezer in.



Wat ligt er op jou favoriete pizza?


2 opmerkingen:

  1. Vries jij ze in voordat je ze bakt?
    Wel een goed idee van je. Ik maak graag pizza maar heb er nooit aan gedacht om in te vriezen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik bak de pizza s voordat ze de vriezer in gaan.Ik denk dat het anders niet goed komt omdat de pizza dan niet stevig genoeg is.
      Een bevroren pizza doe ik ongeveer 20 minuutjes op 180 graden in de oven.

      Verwijderen

Euroclix...uitbetalen of doorsparen?

Archief