maandag 16 maart 2020

Mealpreppen en recept voor saté saus.

En dan staat de wereld op zijn kop.
Alles gaat op slot en iedereen dient zoveel als mogelijk binnen te blijven.
Als we toch thuis zitten dan maar meteen het een en ander voorbereiden.

Vandaag maakte ik een mega pan nasi met ingrediënten uit een to good to go pakket.
Goed voor 2 x deze week plus nog een extra portie voor in de vriezer voor het geval "je weet maar nooit"

Ik ben niet gaan hamsteren maar ik heb graag altijd een goed basis voorraad.
Zo heb ik altijd bakspul, rijst,pasta, gezeefde tomaat,crackers,beschuiten,soep in de voorraadkast.

Bij de nasi of bami eten wij graag saté saus.
Vroeger toen wij net samen woonden kocht ik altijd van die emmertjes.
Je hoeft het alleen maar in een pannetje te doen en op te warmen.
Nu maak ik het zelf en is 1000x lekkerder en stukken goedkoper.
Ik maak een grote pan en vries het in meerdere porties in.

Wat heb je nodig?

-Pindakaas
-klont boter ( ik gebruik roomboter maar margarine kan ook)
-ketjap
-tomatenketchup
-koffiemelk

De exacte hoeveelheden weet ik niet precies. Ik gooi gewoon van alles bij elkaar.
De basis van je saus is de pindakaas dus daar heb je het meeste van nodig.
verder gooi ik de rest va de ingrediënten naar smaak er in.

Laat eerst de boter smelten in een pan.
Schep er de pindakaas in en laat de ze op laag vuur vloeibaar worden.
Let op! Het is heel belangrijk dat je het niet laat koken.
Nu kun je een scheutje ketjap en wat ketchup toevoegen naar smaak.
Wanneer ik Satésaus maak proef ik vaak voordat ik de saus goedkeur.
Als laatste voeg je wat scheuten koffie melk toe.
Dit zorgt ervoor dat je een mooie saus krijgt.

Wij eten het graag bij de nasi of bami.
Soms met en soms zonder kipstukjes.
Je kunt er ook gebakken uitjes aan toe voegen.

Maken jullie ook wel eens zelf satésaus?

1 opmerking:

  1. Ik maak mijn pindasaus als volgt:
    - pindakaas
    - kristal suiker
    - ketjap manis
    - peper, zout, knoflookpoeder
    - water
    - evt. sambal oelek
    - evt. gefruite uitjes

    Pak een steelpannetje, doe hier in (tot de bodem bedekt is) ketjap manis, een theelepeltje sambal oelek (optioneel), beetje peper, zout en knoflookpoeder, en drie eetlepels gewone kristal suiker. Zet het vuur hoog, en breng dit al roerend aan de kook. Als de ketjap omhoog komt (als je het ziet, dan snap je wat ik bedoel), doe je er een beetje (op gevoel; +/- 150 ml) water bij (ik doe, als ik begin, eerst een beetje water in de waterkoker, en dat breng ik aan de kook, dat doe ik hier erbij). Eventueel kan je nu wat gefruite uitjes toevoegen (maar dat hoeft niet). Breng dat weer aan de kook, en draai dan het vuur laag. Dan als laatste drie eetlepels pindakaas toevoegen (mag de goedkoopste zijn), en dan al roerend verwarmen.... Als het gaat pruttelen, dan is de pindasaus klaar. Als de pindasaus te dun is, dan extra pindakaas toevoegen. Is de pindasaus te dik, dan water toevoegen.

    Ik vind alle budgettips, en recepten zo fijn om te lezen, dat ik zelf ook maar een blog ben begonnen. Het is te vinden op: http://eenkrapbudget.wordpress.com

    BeantwoordenVerwijderen

Euroclix...uitbetalen of doorsparen?

Archief